Windows 10 IoT Nedir? Nasıl Kurulur?

2015 yılında Microsoft tarafından geliştirlmeye başlanan bu teknoloji windows embeded üzerine geliştirilmiş aynı zamanda  Minnow board, Dragonboard, Raspberry pi gibi düşük konfigurasyonlu cihazlarda da çalışabilen bir windows sürümüdür.

Windows 10 IoT Core, hem ARM hem de x86 / x64 cihazlarında çalışan ekranlı veya ekransız daha küçük cihazlar için optimize edilmiş bir Windows 10 sürümüdür. Düşük kapasiteli cihazlarda sensörlerle veri işlemmizi sağlayan basit uygulamalar yapabileceğimiz sürümdür diyebiliriz.

Windows 10 IoT Enterprise, IoT çözümlerine kurumsal yönetilebilirlik ve güvenlik sağlayan Windows 10’un tam bir sürümüdür. Bu sürüm daha çok endüstriyel uygulamalar içindir. Örneğin fabrikada bir kiosk ekranını veya bir banka atm sinin arayüzünü geliştirmek istiyorsak Enterprise sürümünü tercih etmeliyiz.

Windows Server IoT 2019, IoT çözümlerine kurumsal yönetilebilirlik ve güvenlik sağlayan Windows Server 2019’un tam sürümüdür.

Windows 10 IoT Core Services, bir cihazı Windows 10 IoT Core’da ticarileştirmek için gereken temel hizmetleri sağlayan yeni bir bulut hizmeti aboneliğidir.

Biz yapacağımız çalışmalarda Windows 10 IoT Core sürümünü kullanacağız. 

Peki, elimizde Raspberry pi cihazımız var. Bu işletim sistemini raspberry cihazımıza nasıl kuracağız?

Öncelikle bilgisayarımızın işletim sisteminin windows 10 olması, 16 GB bir sd kartımızın olaması ve bilgisayarımızın bu sd kartı okuyacak bir yuvasının olması veya sd kart usb dönüştürücümüzün olması gerekiyor :). Daha sonra https://docs.microsoft.com/en-us/windows/iot-core/downloads bu adrese gidip Windows 10 IoT Core Dash Board uygulamasını indiriyoruz.

Windows 10 IoT Core Dashboard Uygulaması

Device Type, seçeneklerinden elimizde bulunan boarda göre seçim yapıyoruz. Bende Raspberry pi 3 olduğu için ben Broadcomm Raspberry 2 & 3 seçeneğini seçtim.
OS Build, kısmından IoT Core son sürümünü seçiyorum. Dilerseniz daha eski sürümlerini bulup Custom seçeneği ile bulduğunuz sürümü yükleyebilirsiniz.
Drive, kısmından sd kartımızı seçiyoruz.
Device Name, bölümünden cihazımıza bir isim veriyoruz.
Administrator Password, bölümünden admin şifremizi belirliyoruz.

Lisans anlaşmasını kabul edip Download And Install butonuna tıklıyoruz. Ardından Erasing The SD Card uyarısı gelecek Continue diyerek devam ediyoruz.

Kurulumun tamamlandığını gösteren ekran

İndirdiğimiz image sd karta yüklendikten sonra sd kartı raspberry cihazımıza takıyoruz. Bu noktada raspbery cihazınızı bir monitore bağlamanız veya ethernet kablosu takmanız gerekmekte. Dashboard uygulamasından My Devices Sekmesine geliyoruz.

My Devices

Actions sütunundaki … butonuna veya cihazımızın bulunduğu satıra sağ tıklayıp açılan menüden “Open in Device Portal” menüsüne tıklıyoruz. Tarayıcıda bir sayfa açılacak ve kullanıcı adı şifre soracak kullanıcı adı: administrator şifre kurulum esnasında girdiğiniz şifredir.

Windows 10 IoT Core Web Arayüzü

Iot Core web arayüzünden cihaz üzerindeki tüm ayarlamaları yapabilirsiniz. İlk olarak kablo bağımlılığını ortadan kaldırmak için Sol menüden sırasıyla “Connectivity > Network” ekranına giderek wifi bağlantısını yapabilirsiniz.

Bu aşamada Rapberry pi cihaza windows 10 IoT Core işletim sistemini kurduk. Minnowboard veya Dragonboard kullanan arkadaşlarda buraya kadar anlatılanları uygulayarak kurulumları aynı şekilde yapabilirler.

Raspberry pi kullanacak arkadaşlara kötü bir haberim var 🙂 Windows 10 IoT Core Build 16299 sürümü ve sonraki sürümlerinde Raspberry cihazına Remote olarak bağlanamıyoruz. Yazdığımız uygulamaları çalışma anında görmek ve müdahale etmek için raspberry cihazımıza monitör, klavye ve mouse (veya dokunmatik ekran) bağlamamız gerekmekte. Minnowboard veya Dragonboard kullanan arkadaşlar cihazın web arayüzünden “Remote” menüsünü açıp “Enable Windows IoT Remote Server” seçeneğini aktifleştirip https://www.microsoft.com/tr-tr/p/windows-iot-remote-client/9nblggh5mnxz adresinden Windows IoT Remeto Client uygulamasını kurmaları gerekmekte.

Sonraki yazılarımızda bu cihaz üzerinde bazı örnek uygulamalar geliştireceğiz.

2 thoughts to “Windows 10 IoT Nedir? Nasıl Kurulur?”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir