Raspberry pi .net core kurulumu

Merhabalar, bu yazımızda .net core uygulamalarını raspberry pi cihazlarımızda nasıl çalıştıracağımıza değineceğiz. .net core 2.0 sürümü ile birlikte uygulamalarımızı arm çekirdekli işlemci bulunan cihazlarda da çalıştırabiliyoruz. Bu yazıyı yazarken .netcore sürümü 3.1.200 ü kullanacağız. Denemelerimi raspberrypi 4 cihazı üzerinde yapacağım. Anlatılanlar daha düşük model cihazlarda da aynı şekilde yapılabilir.

Bu makalede yapılan tüm işlemleri PuTTY ile terminal üzerinden anlatacağım. Siz, raspberry pi nin arayüzününden de anlatılanları yapabilirsiniz.

Öncelikli olarak raspberry cihazımıza Raspbian işletim sistemini kuruyoruz. Kurulumun nasıl yapıldığına değinmeyeceğim (Googleda kısa bir aramayla bulunabilir). Kurulum yapıldıktan sonra işletim sistemi updatelerini yapmamız gerekiyor. Update komutunu çalıştırmak için raspberry pi terminalinde aşağıdaki kodu çalıştırıyoruz.

sudo apt-get update
sudo apt-get update

Daha sonra .net core a ait güncel sdk paketini raspberry cihazımıza indirmemiz gerekiyor (Güncel sdk paketlerini .net core takımının github hesabından takip edebilirsiniz). Raspberry terminal ekranında ağaıdaki kodu yazıp ilgili dosyayı ana dizine indiriyoruz. İndirilen dosyasnın ismini dotnet.tar.gz olarak değiştirmiş oluyoruz

curl -SL -o dotnet.tar.gz https://download.visualstudio.microsoft.com/download/pr/21a124fd-5bb7-403f-bdd2-489f9d21d695/b58fa90d19a5a5124d21dea94422868c/dotnet-sdk-3.1.200-linux-arm.tar.gz
download sdk
Bu işlemin hızı internet bağlantı hızınıza göre değişebilir.

Dosyayı indirdikten sonra “/usr/share/” klasörünün içine dotnet isminde yeni bir klasör oluşturuyoruz ve az önce indirdiğimiz güncel sdk dosyasını bu klasöre çıkartıyoruz.

sudo mkdir -p /usr/share/dotnet
sudo tar -zxf dotnet.tar.gz -C /usr/share/dotnet

İndirilen dosyanın çıkartılma işlemi tamamlandıktan sonra “/usr/share/dotnet/” klasoru içindeki dotnet dosyasının kısa yolunu “/usr/bin/” klasörü içerisine oluşturuyoruz.

sudo ln -s /usr/share/dotnet/dotnet /usr/bin/dotnet

Raspberry cihazımıza .net core kurulumunu tamamladık. İşlemleri doğru yapıp yapmadığınızı terminal ekranına aşağıdaki kodu yazıp kontrol edebilirsiniz.

dotnet --version

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir